Hazaváró Ünnep 2014

Hazaváró Ünnep 2014

E-mail Nyomtatás PDF

Hazaváró Ünnep és szoboravatásIdén nyáron már hatodik alkalommal szervezte meg Hajdúnánás Város Önkormányzata a Hazaváró Ünnepet, azt a sokak számára nagyon kedves napot, amelyen Hajdúnánás hazahívja, hazavárja elszármazott szülötteit. Mint már 2011 óta minden nyáron, idén is Szent István napi állami ünnepünk előestéjén, augusztus 19-én kezdődött az ünnepség, Főtiszteletű Dr. Hegedűs Lóránt püspök úr, Hajdúnánás Város Díszpolgára szobrának avatásával.


A hatodik Hazaváró nem kisebb eseménnyel kezdődött, mint Főtiszteletű Dr. Hegedűs Lóránt püspök úr szobrának avatásával. Püspök úr ezer szállal kötődött szülővárosához, jóban-rosszban mindig fontos volt számára Hajdúnánás. A Hazaváró Ünnep talán ezért is volt a legjobb alkalom szobrának felavatására, hiszen mint egy nagy-nagy család közeli és távoli rokonai jöttek el sokan, hogy részesei legyenek az emlékezetes pillanatoknak. A szoborállítás első gondolata még Budapesten született, egy önzetlen mecénásnak, Dr. Nagy Piroskának köszönhető, akit személyes barátság fűzött püspök úrhoz. Az első szobor a Hazatérés templomának előcsarnokában kapott helyet, míg a másik itt Hajdúnánáson, és Piroska a szobor gipszformáját, amiről az öntvény készült, Hajdúnánásnak adományozta.
Babusa János szobrászművész alkotásának avatóbeszédét Csűry István királyhágó melléki református püspök úr tartotta. A zsoltáros, bibliás emlékezés sok-sok megszívlelendő gondolatot közvetített a jelenlévőknek. Püspök úr emlékeztetett arra, hogy a szülőföld, az itt élők milyen meghatározó indíttatását adhattak annak idején a lelkészi pályán elindult ifjúnak.

Az ünnepi pillanatokat méginkább emlékezetessé tette a Krisztus a király c. zsoltár, amelyet az elsőszülött gyermek, Zsuzsa énekelt el. A zsoltárt követően Ady Endre: Köszönöm, köszönöm, köszöm c. versét hallhattuk Harsányi Zsolt tolmácsolásában. A régi hagyományokhoz híven az avatási szertartás végén Nagytiszteletű Gacsályi Gábor lelkész úr mondott áldást, amely a 42. zsoltár közös eléneklésével kezdődött.


A megható és ünnepi pillanatok végét a kegyelet és emlékezés virágainak elhelyezése jelentette.
Ezután már a könnyedebb, családias hangulat vált uralkodóvá, hiszen a Hazaváró Ünnepség az Aranyszalma Alkotóházban folytatódott, ahol az egyszerű pásztorétel, az öhön sokakban ébreszthetett szívszorító gyermekkori emlékeket. Hiszen ezek évenkénti alkalmak a résztvevőknek nosztalgia, emlékidézés, meghitt beszélgetés, a szülőföld fejlődésének, alakulásának figyelemmel kisérése. Mint ahogy polgármester úr megfogalmazta, kell egy hely, ahol otthon érzi magát az ember.


És Tamási Áron óta tudjuk: Azért vagyunk a világon, valahol otthon legyünk benne – s ez életünkben a bölcsőhely, ahol megszülettünk, a szülőváros.

A Hazaváró Ünnepségről készült fotókat IDE és IDE kattintva lehet megtekinteni.

Módosítás dátuma: 2014. október 01. szerda, 07:33
 

Rólunk írták 2 - 2013.09.12. - Hajdúnánási Újság

E-mail Nyomtatás PDF

V. Hazaváró Ünnep Hajdúnánáson


Hajdúnánás Városi Önkormányzat és a Szépen Emberül! Alapítvány az idén ötödik alkalommal szervezte meg a Hazaváró Ünnepet augusztus 19-én és 20-án.

Ez a rendezvény azokat a nánásiakat hívja haza, akik, vagy akiknek a családja Hajdúnánásról származott el  és szívesen látogatnak  városunkba, hogy találkozzanak hozzátartozóikkal, barátaikkal.

Az első vendégek már augusztus 19-én délután megérkeztek, a szervezők kora délutántól kezdve kínáltak fakultatív programokat. Megtekinthették a Gyógyfürdőt valamint a Helytörténeti Gyűjtemény időszakos és állandó kiállításait is. A múzeumi sétát követően az Aranyszalma Alkotóház és Népművészeti Galéria udvarán megrendezett vidám hangulatú, beszélgetős, Tanyázóra került sor, ahol a híres Hódos Antal féle öhön vacsora mellett nosztalgiázhattak a vendégek, amit már a tanítványok főztek. Megkóstolhatták a Start munkaprogram dolgozói által termelt dinnyét, a Közétkeztetési Kft. finom süteményét. A késő estig tartó jó hangulatról pedig Tordai Zoltán zenekara gondoskodott. A vendéglátó polgármesteri kabinet és alapítvány mellett sok nánási ember, köztük mindhárom nyugdíjas szervezet tagsága képviseltette magát, hisz a hazaérkezők elsősorban az idősebb generáció tagjai voltak.

Augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén, a  vendégek közül sokan vettek részt  az  istentiszteleteken  és a városi ünnepségen. Ezt követően közös ebéddel folytatódott a találkozó, ahol Szólláth Tibor polgármester úr szólt az egy év óta eltelt városi fejlesztésekről, eseményekről és egy évnyi  összefűzött Hajdúnánási Újságot adott át minden vendég családnak.

A délután folyamán a Benderi kegyeleti utazásról, valamint a Nánási Portékáról készült filmeket tekintették meg a hazalátogatók és az érdeklődők, amely során Buczkó  József képviselő a legújabb kutatási eredményekről  is tájékoztatta a jelenlevőket.
A Hazaváró Ünnep zárásaként a Startmunka Program kertészetét és a Kendereskertet tekinthették meg a látogatók, majd egyfajta „bónuszként” a Martinek farmon nyerhettek betekintés egy helyi sikeres tejgazdaság működésébe.

A Hazaváró Ünnep vendégei, személyesen és az azóta érkező köszönő leveleikben is elismerésüket és megbecsülésüket fejezték ki a vendéglátásért, a jó szóért, azért, hogy „számontartja” őket a szülőváros.

Szabó Endre

A rendezvényről készült többi fotók ITT tekinthető meg vagy a képek menüpont alatt.

Módosítás dátuma: 2014. augusztus 08. péntek, 12:10
 

Rólunk írták 1 - 2012.09.06. - Hajdúnánási Újság

E-mail Nyomtatás PDF

Hazaváró 2012A  Szépen, Emberül! Hajdúnánáson Alapítvány és Hajdúnánás Város Önkormányzata immár a negyedik hazaváró ünnepet szervezték meg augusztus 19-20-án.

A szülőföld hazahívó szava mindenkit elér, különösen erőteljes ez a hívás idősebb korban. Az ember már csak így van felépítve lelkileg. Ezt a hívást erősíti a Hazaváró Ünnep, amelyet idén negyedik alkalommal szervezett meg a Szépen, Emberül! Hajdúnánáson Alapítvány és Hajdúnánás Város Önkormányzata. A két napos program istentisztelettel vette kezdetét 19-én, a református templomban, ahol Főtiszteletű dr. Hegedűs Lóránt hirdetett igét, hitről, népről, nemzetről, magyarságról, nemzetünk tragikus fogyásáról Zofoniás próficájának citálásával. Ezt követően a főtiszteletű úr egyik nagy és kedves témájáról tartott előadást, Ady Endre istenhitéről, hazaszeretetéről.

A komoly, lélekbemarkoló templomi program után délután a Tájházban kedves, beszélgetős, cigánymuzsikás tanyázóra került sor, ahol egy hagyományos, Hódos Anti bácsi féle, öhön-vacsora mellett régvolt emlékeket idéztek a vendégek. Sokan most voltak itt először, de többen már „hazajárók”, akik minden alkalommal eljönnek. A zenét Tordai Zoltán és cigányzenekara szolgáltatta.

Akit messzire sodor az élet, és ritkábban jár itthon, másképpen látja a város fejlődését, gyarapodását. Többen fejezték ki örömüket, hogy időről-időre látványos fejlődést tapasztalnak. A vendégek örülnek a hívó szónak, és igyekeznek adni is városuknak, vagy tényleges anyagi támogatás formájában, vagy úgy, hogy viszik a város hírnevét, határon belül és kívül is. A tanyázó mellet természetesen a főtéren zajló augusztus 20.-i programokból is választhattak az érdeklődők.
Másnap, 20-án délben egy közös ebéddel folytatódott a program, ahol Szólláth Tibor polgármester úr röviden vázolta a vendégeknek az elmúlt egy év történéseit, a legfőbb eredményeket, kiemelve a helyi pénz, a Bocskai Korona létrehozását. Minden résztvevő névre szóló emléklapot kapott egy 500 koronás és információs füzet kíséretében. Ebéd után gyógyfürdői látogatás következett, majd a hazaváró ünnep zárásaként megtekintették a Helytörténeti Gyűjtemény kiállításait.

Módosítás dátuma: 2014. július 16. szerda, 07:51
 

Egy kis múltidéző... Válogatás a 2010-es hazaváró ünnep képeiből.

E-mail Nyomtatás PDF

Módosítás dátuma: 2014. július 16. szerda, 07:24
 

Kalász István - Hajdúnánás

E-mail Nyomtatás PDF

Igen, mert kamaszként Hajdúnánáson, „bent”, a városban, ahogy nánási nagyanyám mondta a Kossuth utca legvégén, igen, bent a régi piactéren láttam, hogy a református templomnak milyen nagy, de mégis kecses tornya van, és Hajdúnánáson láttam, hogy ugyanezen a téren két templom áll, erre a református, odébb, a tér túlsó oldalán a kisebb, a katolikus templom.

És itt láttam, hogy az emberek keresztet vetettek mindkét templom előtt. És Hajdúnánáson láttam, hogy az eklektikus, romantikus küllemű városháza előtt olyan ember-polgár szobra álla, akitől a városházákon féltek egykor azért > mert > a megtalált anya/nyelv élesebb, mint a …, igen, a nyelv jogot követelhet, keresheti az igaz/i/ mondatokat, és így törhet ki a múltból az eszme, a gondolat. Hajdúnánás főterén. És Hajdúnánáson láttam, hogy Kossuth díszpolgár kardos-hadonászó bronz alakja mellett Bocskai István szobra áll  mert > ő hagyta itt a városi jogot a konok hajdúknak, igen, így áll maga > az ellenállás > a megdermedt kiáltás a talapzatokon. Igen, és Hajdúnánáson láttam, hogy a Bocskai úton tovább, tovább a „Bocskai úton” áll egy földszintes épület, melyben régen ellentmondásban a Takarékpénztár és az Úri Kaszinó lakott, ma Helytörténeti Gyűjtemény. És már férfiként láttam meg, és értettem meg valamennyire, hogyan éltek itt hajdú őseim, > mert > a nánási Hunyadi utcában áll a tájház, a vályogépület tornácos, náddal fedett, és az udvaron gémeskút, odébb meg a góré, pontosan olyan, mint gyerekkoromban. És Hajdúnánáson láttam, hogy templom mellől, a főtérről sugarasan lendülnek ki az utcák Északnak, Délnek, Keletnek, Nyugatnak, és a régi fadeszkás kerítések, majd kőfalak, a szebb zsindelyes, a modernebb palatetős házak és az örökös kutyaugatás között ezek az utak beletágulnak a végtelenbe. Igen, az utak kifutnak a városhatáron túlra, hogy ott aztán, az alföldi síkságon, a legelők, a szántók, a vályogból épült tanyák között kiszabaduljon a lélek, vagy éppen fordítva, bárhonnan is jöjjön ide az ember már férfiként, ide érjen vissza egyre a keskenyedő országúton, ide, Köztársaság térre, a sárga templomtoronyhoz. És itt érezze magát biztonságban, mert a város centrumában, a körforgalom köré épült (a kiegyezés után) a hatalom, a műveltség, a kereskedelem. És áll és forog itt mindez a mai napig. És itt láttam, hogy a kül&modern világ eljött Hajdúnánásra is, hiszen van itt zsúfolt parkoló, Blackman Club, Flamingo teremfoci, Gelato, Coca-Cola vs. Pepsi Cola, Penny Market, Forever Love Közvetítő, de ez nem zavar, mert láttam művelődési házat, könyvtárat és gimnáziumot. Is.És itt vettem észre, hogy az odakinti alföldi síkság lassúságra int, türelmet teremt bennem bent, a városban és a lélekben, mert vettem észre, hogy a dolgok mögött jelzések vannak. Hogy a templomtorony belemutat a végtelen és diadalmas kék égbe, az örök titokba, és a sárga festék alatt ott az idő elve, mert a templom középkori alapokon áll, de a fiatornyok között fénylő bronz sisak 1810-ben készült, és a nánási templom pontosan a világtájakra van tájolva. És a történelem egy kisvárosban, milyen szépen látható. És így hallottam meg végre, hogy milyen az, ha az itteni nyelv megengedi magának a lassú dallamot, és mindezért hát az ítélkező lelkem egyre lassult, és a „kinti” síkság megadja a megfigyelés gyönyörűségét Hajdúnánáson. A Hortobágy szélén. És így a struccfarmon is túl, a Városi Gyógyfürdő medencéi, napozóágyai között vettem észre, az emberi lélek mennyire megszépül akkor, ha test jól érzi magát, mert itt láttam, hogy arcok szépültek a forró gyógyvíz fölött, és nevetés hallatszott, és így éreztem meg, hogy és mert … Igen. És így láttam meg, hogy a várostól nem messze lévő Keleti-főcsatorna nem szép,,,, de nemtörődöm gyönyörűséggel folyik a víz le Délnek, és a nádas partok között élnek békák, a pontyok, busák, süllők, harcsák kárászok, és nyári délutánon hajdú horgászok ülnek a parton. És várnak. Csöndesen és türelmesen.

 

Módosítás dátuma: 2014. július 16. szerda, 08:10
 www.honlapbolt.net
2010