Helyi közélet

Facsemetére került a gyermek neve

Egykoron, ha megszületett egy gyermek, apja, vagy még inkább nagyapja ültetett egy fát. Ezt a szép és nagyon ősi szokást elevenítik fel sok helyen, amikor közösségi szinten ültetnek fát az adott évben született kicsinyek emlékére.

Hajdúnánás képviselő-testülete is ezen kezdeményezés mellé állt, amikor elhatározták, hogy 2016-tól kezdődően az előző évben születettgyermekek mindegyike részére egy-egy fát ültetnek, amelyek egyszerre bírnak szimbolikus és élettani jelentőséggel. Az esemény szombaton volt a Liget elnevezésű városrész, ahol ünnepélyes keretek között 136 facsemetét ültettek el.

Kapocs a szülővároshoz

A kert abból a célból jött létre, hogy szimbolizálja az itthon maradást, hiszen Hajdúnánás azt szeretné, ha a fiatalok isúgy ragaszkodnának a szülőföldjükhöz, ahogyan a fa ragaszkodik az anyaföldjéhez – mondta Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere. A családias hangulatú eseményen a városvezető szólt a család és a lakóhelyhez való kötődés fontosságáról is. A köszöntő után minden megjelent szülő kisgyermeke nevére kiállított emléklapot vehetett át polgármestertől.

Ezután egy időkapszulát helyeztek el ünnepélyesen. Az időkapszulában az előző esztendőben született hajdúnánási gyermekek névsora, a helyi újság előző lapszáma, illetve a város fizetőeszköze a Bocskai Korona címletsora található meg.

A fák nagy részét már pár nappal korábban elültették, de egy facsemetét hagytak a vállalkozó kedvű szülőknek is, akik elfogadták a város meghívását és közösen ültethették el szimbolikusan gyermekük fáját. A facsemeték ültetését követően a szülők jelképesen rákötötték a gyermekük nevével ellátott színes szalagokat a fákra.

 

 

Pásztorünnep a Hajdúnánási Kendereskertben

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától számította. Ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása. Hajdúnánáson a Kendereskertben is méltóképp ünnepelték meg ezt a neves napot a néphagyományok felelevenítésével egész nap május 5-én, szombaton.

Az ünnepség keretében a pásztorok kihajtották azt a több száz jószágot, amely bivalyokból, szürkemarhákból, rackákból, kecskékből és magyar tarkákból áll. Az egész napos rendezvényen a kisebbek kézműves foglalkozásokon vehettek részt a nagyobbak pedig a hagyományos pásztorételfőző versenyen mutathatják be kulináris tudományukat. Mindemellett gulyás- és csikós verseny, néptánc, citera és nótaszó, lovas- és csikós bemutató, pásztorénekek éneklése, pásztortűz gyújtása és táncház színesítette a nap további részét.

 

Beköszönt a japán kultúra Hajdúnánáson

Édes maki kóstolás, japán hadihajók makett és legyező kiállítás, rajzverseny díjkiosztó: többek között ezek a programok várták és várják az érdeklődőket a Japán Napokon május 19-ig.

Május első heteiben Hajdúnánás ad otthont a „Cseresznyevirágzás – Japán Napok” rendezvénysorozatnak, melyet a Magyarországi Japán Nagykövetség képviseletében Sato Kuni Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitott meg május 5-én, szombaton.4

A rendezvényen lehetőség nyílik a hajdúnánásiaknak és az ide érkezőknek, hogy Japán gazdag kultúrájába és hagyományiba betekintést nyerjenek.

A rendezvény szombat délelőtti megnyitóján Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere üdvözölte a megjelenteket, ezt követően Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Sato Kuni mondott köszöntőt. Dr. Pinczés István, Jászai Mari és Ucsimura-díjas rendező beszédében a több mint három évtizedes japán-magyar szoros kapcsolatnak a fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az eseményen sor került a 42. Tojama Megyei Nemzetközi Művészeti Rajzverseny hajdúnánási díjazottjainak és a „Mesés Japán” Rajzverseny ünnepélyes díjkiosztójára is.

A japán napok keretében május 19-ig több kiállítást is megtekinthetnek a távol-keleti kultúra iránt érdeklődők. Többek között Nemes András Bence II. világháborús japán hadihajók makettjének kiállítását, valamint a Magyarországi Japán Alapítványnak köszönhetően japán babakiállítás anyagát, melyet egy gyönyörű japán legyező kiállítás kíséretében láthatnak az érdeklődők a Művelődési Központban.

A délelőtt folyamán fellépett a Debreceni Színjátszó Stúdió.

 

Indul a permetezés a város közterületein

A Hajdúnánás Városi Önkormányzat az időjárás függvényében tervezetten 2018. május 17-20. között végzi el a város közterületein, zöldfelületein lévő fás szárú növényzet molylepkék és hernyók elterjedése elleni növényvédelmi permetezését. A szakemberek növényvédelmi előírásokat betartva, csak közterületen is engedélyezett, munka-egészségügyi várakozási időt nem igénylő szerekkel dolgoznak, az egészségre nem károsak.

A munkálatok befejeződéséig a lakosság szíves türelmét, együttműködését és megértését kéri az önkormányzat.

 

Folytatódik a szociális földprogram Hajdúnánáson

Ismét sokan örülhettek a változatos vetőmagcsomagoknak és az előnevelt csirkéknek.

A programra a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat gondozásában lévő, nehéz anyagi körülmények között élő családok jelentkezhettek. Az önkormányzat 107 család számára biztosít vetőmagcsomagot, növényvédőszer egységcsomagot, valamint előnevelt csirkéket.

Ezeknek a csomagoknak a kiosztására került sor a program keretében április 18-án a Bocskai Filmszínház udvarán. Az önkormányzat 800 ezer forinttal támogatja a program sikeres megvalósítását, így összesen a pályázati forrással együtt közel 1,5 millió forint áll rendelkezésre a 107 szociálisan rászoruló családok támogatására.

Nyolc sikeres évet tudhatunk magunk mögött – mondta Szólláth Tibor a szociális földprogram kapcsán. Hajdúnánás polgármestere kiemelte: 2011-ben amikor elindítottuk a programot nem elsősorban a pénzen volt a hangsúly, hanem akarat, és hozzáállás kérdése volt, hiszen aktív szerepvállalást kértünk és kérünk azoktól, akik segítséget kérnek az önkormányzattól. Nem hagyjuk cserben azt, aki valóban segíteni akar a családján.

Legfőbb célunk, hogy a programban részt vevő családok az asztalukra tehessenek minél több saját maguk által megtermelt növényi és felnevelt állati eredetű élelmiszert – tette hozzá polgármester.

A szociális földprogram megvalósításában résztvevő családok az átadott mezőgazdasági javak mellet saját háztartás-gazdaságuk, kertkultúrájuk, és a program során biztosított földterület művelésében való munkatapasztalat kialakításában is segítséget kapnak.

A projekt ideje alatt a családok 20 órás mezőgazdasági képzésen vesznek részt, a termelés és tenyésztés folyamatában pedig tapasztalt agrárszakember, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai segítik őket.

A Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai a tanácsadás mellett rendszeresen ellenőrzik a földek gondos megmunkálását, a konyhakerti növénytermesztést, és az állattartás körülményeit.

 


1. oldal / 111


www.honlapbolt.net
2010