Munkahelyek megmentéséért tárgyaltak a minisztériummal

Az elmúlt egy évben ezer munkahely került veszélybe az Észak-Hajdúságban – ezek megmentése és a kistérség helyzetének javítása érdekébben az elmúlt héten Kiss Attila és Szólláth Tibor országgyűlési képviselők, illetve nánási vállalkozók egy csoportja tárgyalt a Nemzetgazdasági Minisztériumban.

Szólláth Tibor és Kiss Attila országgyűlési képviselők dr. Becsey Zsolt külgazdaságért fefelős államtitkárral és Rezsőfi István helyettes államtitkárral folytatattak megbeszélést. Az országgyűlési képviselők és a helyi vállalkozók az eddigi támogatási rendszerrel kapcsolatos tapasztalataikat adták át és felhívták a figyelmet a kistérség helyzetére.

Államtitkár és helyettes államtitkár úr ígéretet tett arra, hogy nemzetközi kapcsolataikat kihasználva igyekeznek segítséget nyújtani Hajdúnánás város foglalkoztatási helyzetének javítására.

A tárgyalás során hangsúlyozták a hajdúnánási tárgyalópartberek, hogy a városnak is nagy a felelőssége: meg kell mutatnia, hogy itt "nem egy lyuk van a térképen, hanem olyan infrastruktúra, szakképzett munkaerő és kialakult munkakultúra, amelyekért érdemes" a városban beruházni.

Szólláth Tibor kielemte, hogy a kormány által nyújtott támogatásokat ne egyenletesen osszák el az ország területén, hiszen a keleti régió sokkal jobban rászorul, mint a főváros vagy a Dunántúl.

"Ha erre nem vigyázunk, úgy járhatunk, mint Olaszország, amely gazdaságilag szétszakadt északi és déli részre. Szerencsére úgy tűnik, nyitott kapukat döngetünk – mondta Szólláth Tibor. A munkahelyek megmentése kapcsán hangsúlyozta: a még állásban lévő vagy onnan frissen kikerült emberek nagyon nagy értéket képviselnek. Jóval könnyebb őket visszavezetni a munkaerőpiacra, mint azokat, akik szakképzetlenek, több éve nincs állásuk, és már feladták.

"Szakítani kell azzal a szemlélettel, hogy a piac mindent megold" – mondta Kiss Attila. – "Olykor az államnak közbe kell avatkoznia, elsősorban kapcsolatépítéssel, azon piaci szereplők találkozásának megszervezésével, akik segíthetnek egymásnak. A munkanélküliség 15 százalék körüli ezen térségben, de tudunk róla, hogy várhatóan több cég kényszerül majd létszámleépítésre". Hadúböszörmény,Hajdúdorog és Hajdúnánás együttműködése szoros, sokan járnak egyik városból a másikba dolgozni, ha valahol létszámleépítés van, az a másik két települést is érinti."

Mégis megvalósítható az ipari park projekt
"Csak állami támogatásból nem lehet egy céget fenntartani és fejleszteni. De az állam segíthet olyan környezetet kilakítani, melyben megmutatkozhat egy kistérség vonzereje. Ha fejlesztünk, az húzóerővel válhat a környék számára" – magyarázta Gélák Pál, az ipari környezetvédelmi berendezéseket gyártó, 160 főt foglalkoztató Ventifilt Zrt. vezetője - "Két éve indult Nánáson az ipari park projekt de a válság miatt megakadt. 2012-13-ra talán mégis megvalósítható, ehhez kértük a kormány elvi, kapcsolatépítő támogatását. A segítséget pedig egy komplex térségre irányulóan érdemes adni: ha egyenként fejlesztjük a vállalkozásokat, annak nagy része kidobott pénz lesz! A vállakozóknak olykor nem csak versenyezniük kell egymással, hanem együtt is kell működniük! Egy konzorcium létrehozásán dolgozunk, amiben cégvezetők szövetkeznek; már komoly lépések történtek, remélhetőleg hamarosan kézzelfogható eredményekről számolhatunk be."

(Forrás: haon.hu)

 


www.honlapbolt.net
2010