Városfejlesztés, tudatos építkezés: Közmeghallgatás 2017.

Idén február 8-án tartotta Hajdúnánás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a hagyományos közmeghallgatást a 2017. évi költségvetéssel kapcsolatban.

Szokásos év eleji, a város 2017. évi költségvetésével kapcsolatos, törvény által előírt közmeghallgatását tartotta február nyolcadikán Hajdúnánás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a művelődési központ színháztermében.

A tervezetet Szólláth Tibor polgármester úr ismertette, s mint elmondta, az idei költségvetés  is hasonló az eddigi évekéhez, ám utalt arra is, hogy ezek a számok még változhatnak is. A város büdzséjének tervezése, mint már évek óta mindig, egy tudatos építkezés, folyamatok figyelembevételével, egymásra épülve állt össze. A tervezet szerint 2017-ben közel 4 milliárd forintból gazdálkodhat Hajdúnánás.

Az ismertetőből kiderült, az elmúlt években jelentősen gyarapodott az önkormányzati vagyon,  amely a következő időszakban is várhatóan növekedni fog.

A költségvetés egyik jelentős tételét képezi a közfoglalkoztatás rendszerének működtetése, ami ugyan ebben az évben picit kisebb mértékű, de összességében még így is egymilliárd forint fölötti tételt képez. A programon belül a legnagyobb részt a Start munkaprogram teszi ki. Elhangzott az is, hogy kikérték a közfoglalkoztatásban résztvevők véleményét, igénylik-e ezt a fajta munkát, legyen-e folytatás. A nagy többség a folytatás mellett tette le voksát, sőt volt olyan javaslat is, hogy azok, akik egyébként nyűgnek érzik ezt, azok ne kerüljenek be a programba, illetve kerüljenek abból ki.

Szólláth Tibor szólt azokról a nagyszabású fejlesztési tervekről is, amelyeket a Térségi Operatív Program keretében pályázott meg az önkormányzat. Hajdúnánás már hosszú évek óta a turizmusfejlesztésben gondolkodik, amelynek egyik alapja gyógyfürdőnk és környékének továbbfejlesztése. A pályázati tervek szerint megvalósulhatna annak a Keleti-főcsatornáig terjedő szabadidős parknak egy kisebb költségvetésű változata, amely az előző fejlesztésben forrás hiánya miatt elmaradt.

A nagyobb léptékű fejlesztések sorába tartozik egy új tornacsarnok építése is, a Hunyadi utcán a volt Sohler-ház, – majd Nevelőotthon – helyén, amely közös fejlesztés lenne a kézilabda egyesületekkel.

Polgármester úr ismertetője után lakossági hozzászólások következtek, ahol többnyire a peremkerületek lakói mondták el gondjaikat, főként az utak, járdák, vízelvezető árkok  állapotával kapcsolatban. Többen sérelmezték, hogy a város külső részein élők nem kapnak annyi segítséget, figyelmet, mint a  városközpont lakói. Patai Istvánné az Achim András – Hajdú – Honfoglalás – Baross utcai lakosok kérését, véleményét is tolmácsolta, az ottani járdák, utak, árkok állapotáról, illetve a képviselők fogadóórájáról, elérhetőségükről kérdezett.

Nagy István is rendszeres résztvevője a közmeghallgatásoknak, javaslatai, észrevételei között szerepelt pl. kerékpártároló elhelyezése a volt Profi áruház parkolójának egy részében, a főtér térburkolatának további felújítása a Hősök szobra körül.

A feltett kérdésekre polgármester úr igyekezett mindenre kiterjedő válaszokat adni, és mint mondta a felmerült problémák nagy többsége jogos felvetés, és igyekezni is fognak azokat a lehetőségek határain belül orvosolni. Majd végezetül hozzátette, hogy ugyanakkor az önkormányzat ereje, teljesítőképessége is véges, szükség van a lakosság társadalmi felelősségvállalására, összefogására is.

A város költségvetését a közmeghallgatást követő február 22-i ülésén tárgyalja, és vélhetően fogadja el a képviselő-testület.

 


www.honlapbolt.net
2010