Szép magyar beszéd verseny a városi könyvtárban

„A magyar kiejtést is tanulni kell, még a
született magyarnak is. Ha nem csiszolja,
újítja folytonosan, berozsdásodik.”


(Kodály Zoltán)

A Kazinczy-díj Alapítvány célja, hogy a magyar nyelv ápolása érdekében igényes, kulturált és kifejező magyar beszédre ösztönözze a színművészeket, a média szereplőit és a magyar ifjúságot.

A Kazinczy-díjat Péchy Blanka színésznő alapította az 1960-as években. A díjat olyan színművészeknek, médiaszereplőknek, pedagógusoknak ítélték oda, akik sokat tettek a magyar nyelv ápolásáért. Kiejtési versenyeket először egyetemeken, főiskolákon rendeztek, 1977 óta pedig általános iskolásoknak is megrendezik a szép magyar beszéd versenyt.

2017. február 9-én a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjteményben rendeztük meg a verseny város környéki fordulóját, melyen 3 település (Hajdúnánás, Polgár és Görbeháza) általános iskoláinak tanulói vettek részt.

A megmérettetésen 5–6. osztályos, valamint 7–8. osztályos kategóriában hallgatta meg a zsűri a diákokat. Minden résztvevőnek két szöveget kellett felolvasnia. Első körben mindenki a saját maga által választott szöveget ismertette, második körben pedig a helyben kiosztásra kerülő kötelező szöveg került felolvasásra.

Az értékelésnél elsősorban a szöveghűség és a hangképzés, hangsúlyozás volt a fő szempont.

Az 5–6. osztályos kategória győztese Zámbó Jázmin lett.

A 7–8. osztályosok közt első helyezett lett Puskás Fanni, második helyen végzett Síró Tamara, a harmadik helyezést pedig Horváth Evelin nyerte el.

Puskás Fanni képviseli Hajdúnánást idén Kisújszálláson

Területünket Puskás Fanni, a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium tanulója  képviseli a 2017. március 31. – április  2. között, Kisújszálláson megrendezésre kerülő regionális fordulón.

A helyezetteknek ezúton is gratulálunk, és sok sikert kívánunk Puskás Fanninak a következő fordulóhoz!

 


www.honlapbolt.net
2010