Különleges sportgyűjtemény kiállítás


Glo – Ball sportgyűjtemény kiállítás nyílt február 15-én a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ kiállítótermében. A megnyitó után tárlatvezetést is tartott maga a gyűjtő s egyben a kiállítás megalkotója Szólláth Zoltán.

A sportgyűjtemény kezdete az 1995-ös esztendőig nyúlik vissza, amikor Zoltán a nánási Nevelőotthonban dolgozott, s volt egy kis gyerekekből álló focicsapata.

Hogy a srácokat közelebb hozza a sport, a labdarúgás szeretete iránt eltervezte, hogy leveleket írnak közösen focicsapatoknak, egyesületeknek s zászlókat, mezeket, különböző  relikviákat kérnek tőlük. Az ajándékok hatására – ha lehet mondani így – vérszemet kaptak, s nemsokára külföldi kluboknak is mentek a levelek, kérések. Ennek bizony már huszonkét éve, s időközben a művelődési központ, vagy a Ligetszépe Egyesület nevében is mentek levelek, kérések, vásárlások. Ennek az anyagi részét mindig Zoli állta, így is maradhatott nála a gyűjtemény (úgy gondolom jó kezekben). 2013-ban a 6:3-as mérkőzés 60. évfordulójára volt egy nagyobb kiállítás a művelődési házban, s ekkor vette fel a sportgyűjtemény a Glo – Ball  nevet (utalva a globális a földkerekségre vonatkozó, illetve a ball, a labdajátékokra). Ekkor kb. 1300 relikvia volt a tulajdonukban – a nánási mérkőzések belépőjegyeitől kezdve a dedikált mezekig –, ma viszont már 2300-nál is több tárgy tartozik a gyűjteménybe. Ezekből készítette a kiállítást törekedve arra, hogy a legérdekesebb dolgok kerüljenek fel a falakra, a posztamensekre, illetve olyanok is, amik még nem voltak kiállítva.

A néhány mondatos bemutató után egy kicsit kötetlenebbé vált az esemény. A vendégek friss pogácsa és üdítő fogyasztása mellett hallgathatták az egy-egy relikviához tartozó történetet vagy más kiállításokon előforduló sztorikat, eseményeket. A dedikált futball-labdák és mezek, a réges-régi újságcikkek, képeslapok közt az előadót is néha magával sodorta a hév, egy furcsa láz, lelkesedés, ami ezekhez a – bátran mondhatjuk némelyike felbecsülhetetlen – tárgyakhoz kötik. Nem is csoda, hiszen a legrégebbi tárgy 1910-ből való, s az eredeti dedikált mezek jó része is mérkőzéseken viselt darab.

A közel 400 darabos kiállítást bárki megtekintheti március 8-ig ahol az eddig felsoroltakon kívül zászlók, sálak, az aranycsapat aláírásával ellátott képeslap (erre legbüszkébb Szólláth Zoltán) dedikált fotók, (Pelétől Puskás Öcsin át Maradonáig, vagy Messitől Ronaldóig) megtalálhatók.

Kócsi Imre

 


www.honlapbolt.net
2010