Majális városunkban

Május hónap beköszöntére, a tavasz megérésére, a munka ünnepére vidám ünnepségekkel, a néphagyományok élővé varázslásával emlékeznek évről évre városunkban is. Már az ünnepet megelőző este szerenáddal és májusfa állítással készültek a nóta- és tánckedvelő egyesületek. Május 1-jén délután pedig színes műsorok várták a Köztársaság térre kilátogatókat.

Május elseje jeles nap a néphagyományban. A májusfa (májfa, hajnalfa, jakabfa vagy más néven jakabág) állításának ünnepe, ma is élő néphagyomány.

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. Városunkban két néphagyományt is felelevenítettek április utolsó napján: a májusfa állítást és a szerenádozást.

A májusfa közös feldíszítése közben Szólláth Zoltán művelődésszervező felidézte a hagyományok eredetét, utalva a legendákra, a májusfa bontásának idejére is. Közben ügyes kezek feldíszítették a város fáját, majd elhelyezték a Művelődési Központ előtti parkban.

A szerenádozás hangulatát a Nánási NNTE, a Nánási Hajdú Bokréta Hagyományőrző Egyesület, a Hajdúnánási Ezüstkor Nyugdíjas Egyesület, valamint a Lente Lajos Magyarnóta Egyesület tagjai elevenítették fel, akik előbb a város főterén állítottak májusfát, majd a város utcáin szekerezve adtak szerenádot a hajdúnánási hölgyeknek, utcáról utcára járva énekeltek városunk forgalmasabb helyein.

Másnap délután a városi Majális a Köztársaság téren felállított színpadon folytatódott. Két órától a gyerekeket ugrálóvár fogadta.

Városunk táncos csoportjai is izgalommal várták a délutánt. Kicsiktől a nagyokig megmutathatták a közönségnek tánctudásukat. Jó alkalom volt ez arra, hogy bemutatkozhassanak a tánccsoportok egymásnak, szüleiknek, családtagjaiknak, a városnak.

A Hajdúnánási Gimnasztráda, a Nána Táncstúdió, valamint a Phoenix Fusion csoportok műsorainak nagy sikere volt a közönségnél. Láthattunk megelevenedett mesét, életre kelt történeteket, vidám, komoly, pörgős és elgondolkodtató koreográfiákat.

A táncelőadásokat követően Máté Péter, Szécsi Pál és Zámbó Jimmy dalaival szórakoztatta a közönséget K-Roy.

A népszerű slágerek után vicces, varázslatos és interaktív mutatványokkal lepte meg a közönséget Rolandó, a bűvész.

Az est zárásaként az Apostol együttes lépett fel a város színpadán. A magyar könnyűzenei élet úttörőjének számító együttest szinte mindenki ismeri, dalaik napjainkban is sikeresek, híresek. Nem csoda hát, hogy a nánási közönség is lelkesedéssel fogadta őket, s együtt énekelte velük slágereiket.

Fekete Andrea

 


www.honlapbolt.net
2010