Hajdúnánási gimnazisták a budapesti Kendo Európa-bajnokságon

2017. május 12–14 között a budapesti Tüskecsarnokban rendezték meg a 28. Kendo Európa-bajnokságot, amelynek házigazdája a Magyar Kendo Szövetség volt. Már a verseny megkezdése előtt történelmi pillanatnak lehettek tanúi az EB-re látogató közönség: az Európa-bajnokságok történetében először 41 ország, 537 versenyzőjével jelent meg.

Hajdúnánási vonatkoztatása is volt az eseménynek.

Az természetesnek mondható, hogy a Hajdúnánási Iskolai Kendo Klubból ketten vettek részt az esemény szervezésében, viszont a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium 10. A osztályos tanulói is megismerték az Európa-bajnokság hangulatát. Szemán István tanár úr jutalomkirándulással egybekötve hozta el diákjait.

A gimnáziumban a 2016/2017-es tanévben kezdődött a kendo oktatása Usui Atsuto japán testnevelő tanár segítségével. Az osztályoknak heti 1 alkalommal, testnevelés órán kell a kendo alapjait elsajátítani. A jutalom kirándulás lehetőségét a leglelkesebb osztály kapta, és mivel nem volt kötelező a részvétel 13-an jelentkeztek önként.

A diákok nagy izgalmakkal szembesültek, ugyanis a magyar férfi válogatottnak (hősies küzdelmek árán) az elődöntőig lehetett szurkolni, ahol a francia csapattal kerültek szembe. A franciák megállították a magyarokat, és meg sem álltak az Európa- bajnoki címig. A magyar csapat végül nagyon szép eredménnyel, bronzéremmel zárta kontinens viadalt.

A diákok élménybeszámolóikban nagyon nagy lelkesedéssel írtak a kendoról és az EB-n szerzett tapasztalataikról. Rékasi Fruzsina (16 éves) az alábbi mondatokat írta: „Attól függetlenül, hogy a magyar csapat harmadik lett, én is nyertesnek tekintem magam. Felejthetetlen élményeket, emlékeket kaptam, mert ez a bajnokság több volt, mint verseny. Végig azt gondoltam, hogy versenyzők hatalmas tiszteletet érdemelnek.” Egy másik tanuló, Lukács Liza (16 éves) szintén pozitív szavakkal illette a versenyzőket: „Tisztelték egymást, ugyanakkor rettenthetetlenül küzdöttek a győzelemért minden erejüket beleadva. A győztes dicsőséggel és éremmel gazdagodott, ami igazán meglepő, hiszen ezt a sportágat nem fertőzte meg az anyagiasság problémája.” Ezekkel az élményekkel zárva az iskolában folytatódik a kendo oktatása és remélhetőleg még több pozitív tapasztalatot tudnak nyerni a diákok, ebből az igen különleges harcművészetből.

 


www.honlapbolt.net
2010