Helyi értékek mentén: Sajtótour 2017.

Idén június 9–10. között második alkalommal szervezte meg Hajdúnánás Város Önkormányzata a Sajtótour elnevezésű két napos programját. A rendezvény nem titkolt szándéka, hogy a helyi, vagy éppen országos média bevonásával egyre szélesebb körben ismertesse meg mindazokat a jó gyakorlatokat, amelyeket Hajdúnánás városa az elmúlt évek során megvalósított a közfoglalkoztatás, a szociális földprogram, vagy éppen a közösségi művelődés terén. Bemutatni azokat a tevékenységeket, amelyek segítenek, segítettek jobb, élhetőbb hellyé tenni városunkat.

A városunk fejlődését bemutató rendezvény első részére a Kéky Lajos Városi Művelődési Központban konferencia termében zajlott, ahol az írott és elektronikus sajtó képviselői töltötték meg a termet. A plenáris ülésen Halász János, a Városok, Falvak Szövetségének elnöke, országgyűlési képviselő mondott megnyitó beszédet. Kiemelte, hogy „példaértékű a város kezdeményezése. Mármint bemutatni a nagyobb nyilvánosságnak is egy közösség eredményeit. És mindezt úgy, hogy együtt érezzük át a találkozás pillanatait, a hagyományteremtés gondolatát úgy, hogy bemutatjuk egy alkotó közösség mindennapi eredményeit. A közösség érdekeit figyelembe véve kell megoldani közös dolgainkat.”

Szólláth Tibor polgármester úr is köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Kiemelte, hogy a sikerek élményét át kell adni másoknak is… Mindent támogatni kell, ami egy közösséget fejleszteni tud… Mindenki érezze jól magát városunkban.”

Az elhangzott megnyitó gondolatok után a területfelelősök vázolták az elért eredményeket, bemutatták, hogy mi is történt városunkban az utóbbi időben.

A megjelentek nagy érdeklődéssel követték Szólláth Tibor, Tóth Imre, Varga Tamás, Simon György, Fűz Andrásné, Nagyné Juhász Krisztina, Vargáné Gál Viktória és Szilágyi Erzsébet előadását. Minden elhangzott gondolat a hajdúnánási logikát húzta alá.

„Hajdúnánás 2010-ben ugyanolyan lehetőségekkel indult, mint sok másik település az országban. A hajdúsági kisváros megmutatta, milyen utat járhat be egy település, ha a saját erőforrásait és a külső támogatásokat, lehetőségeket átgondoltan használja fel. Megmutatta, hogyan lehet a múlt értékeit megőrizve és átörökítve alkalmazkodni a modern kihívásokhoz, legyenek azok fogyasztói igények, vagy munkahelyteremtés, mindezt nem mások utánzásával…, hanem önálló gondolkodással, innovációval, együttműködéssel.

A város közössége komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy élhető, fejlődő várost teremtsen… Átgondolt, logikus beruházásokkal a következő generációknak is építkeznek.” Sok megküzdött konfliktus, megélt érzelem, tanulás, lemondás és áldozat sorakozik azon az úton, amit végigjártak az elmúlt évek során. „A közös cél, a közösség érdeke és a lassan körvonalazódó eredmények igazolták a kitartást, olyannyira, hogy több hazai és nemzetközi díjat nyertek az említett programok, kezdeményezések.”

Polgármester úr gondolata: „az elmúlt időszakban a helyi emberek kezük munkájával elérték, hogy Hajdúnánás a saját lábán is meg tudjon állni azáltal, hogy hasznosítja saját, helyi erőforrásait, amely az önfenntartás felé vezet bennünket.”

A rendezvény résztvevői ebéd után helyszíni programok keretében is megismerhették az elért eredményeket.

Gut István

 


www.honlapbolt.net
2010