Mutasd a kiskerted - 2017

Idén kis jubileumot ünnepel „A legszebb konyhakertek” Magyarország legszebb konyhakertje országos program, amelyet 2012-ben Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere indított útjára. Hajdúnánás idén már negyedik alkalommal csatlakozott a versenyfelhíváshoz.

Hajdúnánáson idén 12 kiskerttulajdonos nevezett a Legszebb konyhakertek versenyre, amelynek első szemléjét június 20-án tartotta a szakemberekből álló szemlebizottság.

A bizottság sok szempont figyelembevételével értékeli az egyébként példás rendben tartott kerteket, ahol kihasználnak minden talpalatnyi földet, és igen változatos növényi kultúrákat telepítenek, gondoznak. Volt olyan kert, ahol 35 féle zöldség volt található, de még ez sem végleges, mert ahogy leérik egy fajta, helyére újat, vagy újakat ültetnek. Mellette pedig még minden kiskertben legalább 3-4 féle gyümölcsfa található. De van olyan is, ahol a gyümölcsfák vannak túlsúlyban, megszámlálhatatlan fajtájú és mennyiségű. Az is jellemző, hogy a gazdák természetes védekezési módot alkalmaznak, lehetőség szerint kerülik a kemikáliákat, egyre inkább a biokertészkedés felé haladnak. Az így megtermelt zöldségfélék, gyümölcsök egész évben biztosítják a családok szükségletét, és amit már nem győznek feldolgozni – befőzni, lefagyasztani – az a gyerekek, unokák konyhájára, kamrájába kerül.

Aki veszi a fáradságot és végigkísér egy-egy ilyen szemlét, de csak akár tesz egy nagyobb sétát pl. az Újszőlőben, azt tapasztalhatja, hogy ez a fajta tevékenység felüdülés testnek-léleknek, és nem mellékesen saját termésű zöldség-gyümölcs kerülhet a család asztalára egész évben, szinte bio minőségben. És még egy fontos dolog: az értékek átadása konkrét és tudás, ismeret formájában a gyerekeknek, unokáknak, hogy egyszer majd ők is folytathassák és tovább adhassák a megszerzett tudást. Mert csak így kerek a világ.

(erzsé)

 


www.honlapbolt.net
2010