Megújul a Hősök Temetője

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeuma Nagy Háború centenáriuma alkalmából célul tűzte ki a Magyarországon található első világháborús hadi sírok, hősi temetők rendbetételét. E cél elérése végett 2016-ban pályázatot hirdetett a települési önkormányzatok számára. Hajdúnánás városa az elsők között nyújtotta be szakmai elképzeléseit a Hősi Parcella felújítására, a jelenleginél méltóbb állapotba hozására, s ennek megvalósítására 4.2 millió forint támogatásban részesült.

Dr. Berencsy János polgármestersége idején, még a világháború derekán, 1916-ban döntöttek egy kiemelt helyen nyitandó hősi temető létrehozásáról „a harctéren szerzett sebesülés, betegség és fáradalmak folytán elhalt katonák részére.” A 672 áldozatból 42-en alusszák örök álmukat ezen a helyen.

1927-ben, hogy a hősök sírja fölött is őrködjön a katonás rend, műkő sírjelek is készültek, melyek az ideiglenes fa fejfákat váltották fel. A hősök iránti kegyelet bizonysága, hogy a harctéren elesettek és a békeidő áldozatai is itt kaptak helyet. Összesen 63-an pihennek köztemetőnk legszebb helyén.

Minden Hősi Parcellában elhantolt hősünk sírhelye megújul. Teljes felújításon esnek át a sírkövek, a parcella nyugati oldalán kovácsoltvas díszkerítést helyezünk el, melyet a szanált régi felső temetőből mentettünk át, körben pedig sövénytelepítéssel jelezzük a díszsírhely területét.

Készül még egy emlékoszlop is, amely tájékoztat a Hősi Parcelláról, valamint arról, milyen anyagi forrásból valósult meg a teljes rendbetétel.

Elődeink kegyeleti okokból hoztak létre méltó emlékhelyet hőseik számára. Nekünk az a feladatunk, hogy méltó megőrzésével emlékeztessük a maiakat és utódainkat a hazáért hozott hősi áldozatra.


Kedves Hajdúnánásiak!

A Halottak Napja környékén a Honvédelmi Minisztériummal közösen nagyszabású avatási ünnepség keretében emlékezünk majd a száz évvel ezelőtti hőseinkre. Éppen ezért kérjük azokat, akiknek hősi halottja nyugszik a Hősi Parcellában, jelentkezzen az alábbi telefonszámon, vagy személyesen, hogy meghívót küldhessen a Honvédelmi Minisztérium számukra.

Tel: 06/70 445 4038, vagy Móricz Pál Helytörténeti Gyűjtemény, Kossuth u. 13.

Buczkó József

 


www.honlapbolt.net
2010