ARANY 200 BUSZ-on „utaztunk

Nem mindennapi kiállításnak lehetett részese 2018. 05.31-én városunk több mint 400 diákja, pedagógusa, valamint azok a felnőtt érdeklődők, akik felszálltak a Bocskai Iskola humán munkaközössége által településünkre meghívott ”Arany 200” buszra. A különleges tárlatot a Petőfi Irodalmi Múzeum hívta életre 2017-ben költőóriásunk, Arany János születésének 200 évfordulóján.

A reprezentatív utazó kiállítás készítői arra vállalkoztak, hogy egy éven át szinte az egész ország, ill. a Kárpát-medence határainkon túli magyarlakta településeinek jó részét is „bearanyozzák”.

Mi sem szerettünk volna kimaradni ebből az élményből, ezért pályáztuk meg a lehetőséget. Bár volt néhány időpontmódosítás, de május utolsó napján végre hozzánk is begurulhatott a kívülről is igazán látványos, Toldi-képregény óriáskockáiba csomagolt jármű, melyre a képek kicsinyített mását ábrázoló ingyenes emlékbuszjeggyel lehetett felszállni. A kiállítás mindenki számára ingyenesen látogatható, csupán a busz ideális helyszínének és a tárlat működtetéséhez szükséges elektromos áramnak a biztosítása, valamint a látogató csoportok szervezése, időrendi beosztása volt fogadó intézményként a mi feladatunk.

Intézményünk 6-8 évfolyamai mellett a Református Általános Iskola, és a Gimnázium tanulóit is meghívtuk a kiállításra, akik örömmel el is jöttek, közel száz fővel.

Itt az interaktivitás szinte kötelező volt, mivel az információk nagy része csak tevékeny közreműködéssel volt életre hívható, olvasható, értelmezhető, a zömében fából készült (a szövegek, képek is fatáblákra vannak nyomtatva), egyedi installációk érintésével, forgatásával, hajtogatásával, tükörolvasással, ill. a digitális technikával ellátott eszközök működtetésével.

Így lehetett például összeállítani a nagyméretű Arany-puzzlet, elolvasni az összehajtogatott lepedőt szimbolizáló fatáblák kiterítésével Ágnes asszony balladáját, vagy két átlátszó műanyag körlap egymáson való megfelelő mozgatásával összeilleszteni, s felidézni a Családi kör című vers kedvelt sorait.

Több érintőképernyős (ill. egy igazán varázslatos, érintés nélkül, egy szenzor előtt csupán a kezek levegőben történő mozgatásával működtetett) eszköz segítségével rengeteg információ birtokába juthattunk a géniusz életútja, alkotói pályája újszerű, nem csak a megszokott időrendet követő megismerésével (hanem pl. olyan párhuzamokkal, mint hogy Edison abban az évben találta fel az izzót, amikor Arany befejezte Shakespeare fordítását), művei olvasásával, a Walesi bárdok több nyelven való, vagy épp rappelt Arany-szövegek, sőt akár Arany által írt zeneszerzemények (merthogy zeneszerzéssel is foglalkozott!) meghallgatásával.

Virtuális térkép segítségével járhattuk be Arany útját, ill. látogathattunk el a róla elnevezett helyekre, intézményekbe, vagy összeállíthatunk egy „Arany –térképet” aszerint, hol állnak a róla készült szobrok.

Mivel őt tartják kora egyik legnagyobb szókincsű alkotójának, egy interaktív teszt segítségévek ki-ki próbára tehette, mennyire tud „aranyul”, azaz mennyire ismeri az általa használt szavak jelentését. Ezt a gyerekek éppúgy kedvelték, mint a felnőtt látogatók.

Igazi izomerőt igénylő Toldi erőpróbában is megmérkőzhettek a látogatók egy számítógépes alkalmazáshoz kapcsolva, s majd akár egy-egy „igazi” sisakot is felpróbálhattak.

A tárlat felfedezése közben, vagy után kiscsoportokban, közösen egy-egy papíralapú tesztet is kitölthettek az arra vállalkozók Arany életéről, ill. „Arany-krimik” címmel a balladáiról. Ez utóbbival csak a gimnazisták próbálkoztak tanáraik segítségével. Némelyik kérdésnél kisebb viták is alakultak a csapattagok között a helyes válasz megjelölésében.

Mivel csak egy napra érkezett Hajdúnánásra ez a tartalmas kiállítás, s szerettük volna, ha minél többen láthatják (élve az általa nyújtott játékos, öndifferenciálásra épülő tanulásnak ezzel a formájával), egy-egy csoport kevesebb időt tölthetett ott, mint szeretett volna, hisz a tárlat gazdag anyaga akár több órányi búvárkodásra, olvasgatásra is lehetőséget kínál.

Bízom benne, hogy a rövidebb idő alatt is mindenkinek sikerült néhány új információt megtudni, egy-egy szép idézetet el- vagy újra olvasni e páratlan életműből, vagy a más művészek tollából róla szólókból. Én ezt választottam: „Ha a tehetséget is lehetne valami erőgépen mérni, költőink közül, úgy hiszem, Arany János ütné a legnagyobbat.”  (Németh László: Arany János, a fordító, 1957)

Ezúton is szeretném megköszönni a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, a tárlatot kisérő munkatársaknak, hogy lehetővé tették számunkra az „Év kiállítása 2018” pályázat Különdíját elnyert (melyhez gratulálunk! ) -  Arany 200 busz megtekintését! Bízunk benne, hogy még sok hasonló programhoz csatlakozhatunk!

Köszönet a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ és a Polgármesteri Hivatal segítő közreműködéséért!

Bodnárné Varga Márta humánmunkaközösség-vezető

 


www.honlapbolt.net
2010