Országos Hírek

Álhír terjed a lakossági energetikai beruházások kapcsán

Hetek óta álhír terjed olyan hiteltelen internetes oldalakon és közösségi média profilokon lakossági energetikai támogatások kapcsán, melyek sem impresszummal, sem kapcsolati információval nem rendelkeznek.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet elhatárolódik a tartalomtól és azt javasolja mindenkinek, hogy ellenőrizze az információ forrását, mielőtt tovább terjeszti a hírt.Hosszabb idő óta újra és újra használják különböző, hiteltelen portálok saját tartalmuk olvasottságának növelése érdekében azt a hírt, mely szerint lakossági korszerűsítési támogatást lehetne igényelni. A hír alapjaként a Hazai Hatékonyság programcsomagot jelölik meg.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet elhatárolódik a hír terjesztőitől, és felhívja a figyelmet arra, hogy ez egy álhír. A hírt terjesztő internetes oldalak és közösségi profilok tudatosan ferdítik el az eredeti információt saját olvasottságuk és népszerűségük növelése érdekében.

Kérjük jelentsék az illetékes hatóságoknak mind az álhírt terjesztő portálokat, mind a közösségi oldalak profiljait.

Magyar Energiahatékonysági Intézet

 

Hajdúnánáson is lobog a székely zászló

 

Tartalékosokat vár a honvédség

Tartalékos katonákat toboroz a Magyar Honvédség a nemrégiben útjára indult új szolgálati forma, az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerbe. A honvédség mindazok jelentkezését várja, akik elkötelezettek, és tenni szeretnének saját lakókörnyezetük biztonságáért.

Minden nemzet hadereje a hivatásos katonákon túl a felkészült és sokoldalú tartalékos erőre épül. A professzionális haderőként működő Magyar Honvédség tartalékállományát önkéntes tartalékosok biztosítják. A tartalékos rendszer korábbi formáját 2011-ben alakították át és újították meg, ekkortól beszélhetünk önkéntes műveleti, valamint önkéntes védelmi tartalékos katonákról. A folyamat azonban nem ért véget, hiszen idén tavasztól lehetőség van önkéntes területvédelmi tartalékosnak is jelentkezni.

Az új szolgálati forma célja, hogy az ország összes járása rendelkezzen felszerelt és kiképzett tartalékos katonákkal, akik saját járásukban erősíthetik Magyarország védelmét anélkül, hogy lakóhelyüktől hosszabb időre el kellene szakadniuk. Ez a kötelék egyúttal önvédelmi képességet jelent majd helyi szinten a megyének, a településnek és a lakosságnak is.

A rendszerhez bárki csatlakozhat, aki elmúlt 18 éves, büntetlen előéletű és legalább általános iskolai végzettséggel rendelkezik. A területvédelmi tartalékos szolgálatra azok is jelentkezhetnek, akik civil foglalkozásuk vagy iskolai tanulmányaik mellett szeretnék kamatoztatni tudásukat országunk védelmében. A területvédelmi tartalékosok a lakóhelyük szerinti járásban kapják meg kiképzésüket, és itt is vethetők be különböző feladatokra. A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. Miután protokolláris feladataik is lehetnek, jelenlétük emelheti helyi szinten az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát.

A területvédelmi tartalékos az önként vállalt szolgálatért különböző juttatásban részesül: a szerződéskötési- és rendelkezésre állási díj mellett a tényleges szolgálatteljesítés időtartamára illetményre, laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezésre és ruházati ellátásra, továbbá utazási költségtérítésre jogosul.

Azok az állampolgárok, akik tartalékos katonaként szeretnének részt venni a haza szolgálatában, a megyeszékhelyeken lévő toborzó ügyfélszolgálatok mellett a Kormányablakokban is jelentkezhetnek személyesen. Emellett kapcsolatba léphet a toborzó szervekkel és regisztrálhat a www.iranyasereg.hu oldalon, ahol részletes információkat olvashat a Magyar Honvédségben vállalható katonai szolgálat további lehetőségeiről.

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság

2. Katonai Igazgatási Központ

4026. Debrecen, Péterfia u. 58/A
Telefon: (52) 314-200; (30) 815-0998
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Nyitva tartás:

Hétfő: 08:00-12:00; 13:00-17:30
Kedd: 08:00-12:00
Szerda: zárva
Csütörtök: 08:00-12:00; 13:00-15:30
Péntek: 08:00-12:00

 

„Okos” térburkolat hulladékból

Az okos városok kialakításához is hozzájárulhat az az innovatív, környezetbarát találmány, amelyet a Debreceni Egyetem egykori hallgatói fejlesztettek, és amit ma előadáson ismertetett az intézményben a feltaláló team egyik tagja, Cseh József.

A munka még 2015-ben indult, amikor három fiatal mérnök olyan energiatermelő térburkolatot fejlesztett, amely nem vesz el nyersanyagot a természettől, ehelyett városi hulladék újrahasznosításával készül, ráadásul zöld energiát termel, és adatokat is gyűjt a városi élet mozzanatairól a felszínébe épített napelemek és szenzorok segítségével.

– Az ötlettől a megvalósításig egy pályázaton nyert jelentős összeg segítségével jutottunk el, így mára már gyártásra kész az a burkolóanyag, amelyet a települések úthálózatánál, lakóépületeknél, sőt akár elektromos üzemeltetésű autók „tankolásánál” is fel lehet használni – mondta előadásában Cseh József. A fiatal mérnök hangsúlyozta: a modern városok problémája, hogy egyre több ember él egyre kisebb élettérben, és közben hatalmas mennyiségű hulladékot is termelnek, amit a mi vállalkozásunk fel tud használni a környezetbarát burkolóanyag előállításához.

A három gyermekkori jóbarát szülővárosában, Hajdúnánáson talált otthonra vállalkozásával, amelyet az infrastruktúra biztosításával támogat a település önkormányzata.

– Nagy öröm számunkra, hogy ezt a nagy jövő előtt álló értéket, amit teremtettek, elsőként szülővárosukban szeretnék hasznosítani, és hálás feladata a városvezetésnek, hogy ebben a munkában támogassa a közelmúltban indult vállalkozást – mondta az unideb.hu portálnak Csiszár Imre, Hajdúnánás alpolgármestere.

Az előadás után Cseh József és az egyetem vezetői – Bács Zoltán kancellár, Szűcs Edit, a Műszaki Kar dékánja, Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja, valamint Hajdúnánás alpolgármestere részvételével kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg a cég, a város és a Debreceni Egyetem közötti jövőbeli együttműködés lehetőségeit.

A megbeszélés egyetemi résztvevői szerint elsősorban a két érintett karon  végzett hallgatók mint leendő munkavállalók számára teremt lehetőséget az együttműködés, amelynek köszönhetően munkatársként vehetnének részt a gyártásban, vagy akár a termék továbbfejlesztésében.

A környezettudatos PLATIO térburkolat sorozatgyártása várhatóan 2018-ban kezdődik el.

Sajtóiroda - BZs

 

Mestere nyomában a tanítvány, a „Farkas kölyök"

Ezúttal a Hotel Óbesterben gyűltek össze a versenyzők, a város és a megye, illetve a  sportszervezetek vezetői, hogy együtt ünnepeljék a 2016-ban legjobban teljesítőket. A Hajdú-bihari Napló és a Hajdú Online minden évben közösen keresi azokat, akiknek produkciója nem maradhat elismerés nélkül, vagyis az Év sportolóit. Nem volt ez másképp most sem, csütörtökön délelőtt adtuk át a díjakat az arra érdemeseknek.

Jó alkalom ez arra is, hogy a különböző sportágak képviselői találkozzanak. Mindig nagyon megörülnek egymásnak a versenyzők, edzők, vezetők, akik a kölcsönös gratulációk után még egy jóízű ebéd elfogyasztása közben is szakmázhatnak egy kicsit.

Az ünnepséget a Napló főszerkesztőhelyettese, Ratalics László köszöntője nyitotta meg.

Kedves és fontos rendezvény ez számunkra. Örülünk, hogy évről-évre megjutalmazhatjuk  megyénk  sportolóit. Bár sokszor úgy tűnik, a siker csak a csillogásról szól, de tisztában vagyunk vele, hogy sok lemondással is jár az, hogy valaki felérjen a csúcsra. Éppen ezért még inkább megsüvegelendő az, amit az elmúlt esztendőben is letettek az asztalra a versenyzők.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy vitathatatlanul kell a kitartás a sporthoz, hiszen a most kitüntetettek is sok éves munkájuk elismeréseként vehették át a jutalmakat. – A sport sok mindenre megtanít, és bár rengeteg nélkülözéssel párosul, megéri. Megyénkben folyamatosan fejlődnek az infrastrukturális feltételek, vannak jó szakembereink, és remek sportolóink, akikre büszkék lehetünk – fogalmazott Pajna.

Debrecen polgármestere, Papp László szerint helyes, hogy nem csupán a város fejezi ki elismerését, hanem például a Napló is. – Az úgymond kirakatsportágak, úgy mint a labdarúgás, mindig kellő rivaldafényt kapnak, ugyanakkor a nem olimpiai sportágakról kevesebb szó esik. Éppen ezért fontos, hogy ezek képviselői is díjazva és segítve legyenek.  Debrecen egy sportos város, büszkék lehetünk minden élsportolónkra, ahogy szokták mondani, a célig vezető küzdelem egyéni, de a siker közös. A Napló sportrovatának vezetője, Boros Norbert elmondta, ismét több ezren adták le a szavazatukat, ezzel éles versenyt kialakítva több kategóriában. – Óriási csata kerekedett a rovatunk tagjai között ezúttal is, kiket hozzunk ki győztesnek. Bevalljuk, örültünk is, hogy nehéz dolgunk van, mert ez azt jelzi, 2016-ban is kiválóan teljesítettek legjobbjaink.

Az olvasók szavazata alapján az év legnépszerűbb felnőtt férfi sportolója: Mónus László József, a „Farkas” Mónus József fia. Szerkesztőségünk is szívből gratulál úgy a tanítványnak, mint a mesternek!

 

Mónus Józsefet a MAGYAR NEMZETÉRT ÉRDEMÉREM ezüst fokozatával tüntette ki a Magyarok Világszövetsége

„Hosszú percekig állva tapsolt a hallgatóság Mónus József távlövő íjász előadása végén, a Magyarok IX. Világkongresszusa kulturális konferenciáján, melynek címe: A Fény üzenete. A nyílvesszőjével a Vereckei hágót átlövő, minden idők leghosszabb távlövését magáénak tudó világcsúcstartót Dr. Grandpierre Atilla hívta meg a kulturális konferenciára. Mónus József sugárzó hite, életre-halálra felvállalt magyarsága lenyűgöző volt.

A kulturális konferencián részt vevő Patrubány Miklós bejelentette, hogy érdemeiért Mónus Józsefet a Magyarok Világszövetsége kitüntette A MAGYAR NEMZETÉRT ÉRDEMÉREM ezüst fokozatával, ami a legnagyobb MVSZ-kitüntetés, amely élő ember számára odaítélhető.

A kitüntetés átadására október 1-jén kerül sor a kaposmérői Völgyben, amikor Kassai Lajossal együtt veszik át a mindkettőjüknek külön-külön odaítélt díjat. Viszonzásképpen Mónus József bejelentette, hogy következő világcsúcsát, amelyet szeptemberben, egy amerikai íjászversenyen szándékszik elérni, a Magyarok Világszövetségének ajánlja fel. A bejelentésre Patrubány Miklós és Mónus József kézfogása tette rá a pecsétet.”Mit jelent ez a kitüntető cím önnek?- kérdezem a Farkast!

Azt hiszem magáért beszél, hogy Kassai Lajos szintén ezen a kitüntetésben részesült. Ami pedig tovább fokozza ezen díj értékét számomra ,hogy kedves barátom, Lajos megtisztelt azzal a gondolatával, hogy a nyílt napján a „Völgyben” én is vele együtt vegyem át ezt a kitüntetést a Magyarok Világszövetségétől! A meghívását nagy örömmel elfogadtam természetesen!

Azt hiszem ezen gesztus mutatja , hogy igenis létezik önzetlen barátság olyan emberek között is ,mint mi vagyunk. Mink, akik végigharcoltuk a világot, legyőztük valamennyi ellenfelünket, és mégis tudjuk, ha elfordul a másik, akkor is ott áll a barát, aki ha kell, akkor megállítja még a hátulról támadót is!

Szeretném megtisztelni a legendás Kassai Lajost két nyíllövéssel, hogy a „Völgyét” íjjal átlőve, jelképesen egy „csillagösvényt „ emelhessek a barátságunk jelképéül az égboltra! Mind a ketten úgy gondolom a magyar zászlóért harcolunk a magunk módján!

Mivel nyíltnap lesz és ott lesz Lajos sok-sok tanítványa is. Én elviszem minden tanítványomat, azaz mind a kettőt!

Mónus Lászlót a fiamat és Prokaj Kiarát az egri ifjú hölgyet, aki a fiamhoz hasonlóan sokszoros világrekorder is egyben már!

 

Mónus József a novemberi elismerések sűrűjében

Egy hónap alatt három rendkívüli kitüntetésben részesült a Farkas!

2015. november 14-én a Geszterédi Aranyszablya Társaság tiszteletbeli tagjának választották. 2015. november 20-án a Hajdú-Bihar Megye Önkormányzati közgyűlése a megye napján Kovács Pál díjjal tüntette ki, Nyíradonyban. 2015. nov. 27.-én pedig a Magyar Művészetért Díjrendszer Ex Libris Díját vehette át a Farkas Budapesten.

Vége az ez évi versenysorozatának. Világrekordokkal megpecsételt sikeres sorozat volt a 2015 év is megint az ön számára. De most végignézve a novemberi elismeréseit meg kell, hogy kérdezzem. Milyen érzések vetődnek fel ilyenkor önben, amikor nem csak ad a nemzetének, hanem kap is érte?


Azt gondolom, hogy én folyamatosan kaptam a hazámtól.
Kaptam az elképesztő számú, egyszerű emberektől, akik megtiszteltek gondolataikkal, vágyaikkal, a közös tudatukkal, hogy menjek és harcoljak tovább.
Én nagyon boldog vagyok, hogy egy országért, a múlt tiszteletéért harcolhatok íjaimmal és nyilaimmal úgy, hogy közben visszajelzéseiken keresztül érzem a számtalan boldog és baráti ember jelenlétét körülöttem! Érzem őket az utcán, a leveleikben, összességében szinte mindenhol már. Ha pedig ezek az emberek megérzik,és rájönnek, hogy voltaképp az ő harcuk is ugyanez, akkor az úton együtt megyünk tovább. Azon az úton, amin valaha 2008-ban a Farkas egyedül indult el!
Ezek az emberek teljes mértékben tudják, hogy nem magamért harcolok, tudják, hogy voltaképp közösen ugyanazért harcolunk!Ebben a megtisztelő légkörben pedig mit jelentenek a kitüntetések?

Ezen díjak nagyságát vagy értékét számomra a következők jelentik:
Vannak döntéshozó emberek, akik egy-egy széles emberkör nézetére rálátással próbálják, de végül is általában szubjektív érzésükre hallgatva hozzák meg javaslataikat majd végül döntésüket.
Már ez egy nagy tiszteletet jelent számomra,hogy vannak akik felvetik nevemet mint lehetséges arra érdemes , a magyarság hírvivéséért küzdő embert .
Majd adott esetben döntést is hoznak ezen jellegű díj odaítélésére.
Akkor a második érték számomra maga a díjátadó eseménye.

Ezen díjátadók óriási előnye számomra, hogy a jelentős számú emberekkel való hirtelen ,de közvetlen kapcsolat alakul ki közöttünk. Egyrészt az ott lévő és a hozzájuk közvetve köthető sok-sok emberrel való kapcsolatom alakul ki egyszerre. Megszólíthatóvá válnak általam a magyarságuknál fogva is. Itt módom van hozzájuk szólni és megmutatni a zárt világomat. Módom van a múlt világára támaszkodva a jelenben megszólítani őket, ott és akkor. Módom van a légkört egy nemes cél érdekében, a magyarság érdekében megeleveníteni, szinte látható képpé alakítanom mondanivalómmal.

Ezen alkalmakkor széles társadalmi területen élő emberek képviselik magukat, képviselik családjukat, munkahelyüket, barátaikat, tehát a társadalmat is valamilyen szinten .
Ezen eseményeknek rangját alapvetően ezek az a dolgok emelik a magasságokba számomra! Azaz nem csak maga a díj, hanem a díjon keresztül vezető út az emberekhez is megtisztelő. Így számtalan olyan emberrel ismerkedek meg közvetlenül vagy közvetve akikkel érdek nélküli viszonyban állok. De mégis van egy érdekviszony adott emberekkel, akiknek a száma kimondhatatlanul nagy.

Ez az érdekviszonyunk a magyarság tisztelete. A nemzeti múlt tisztelete.
Ez kapcsol össze bennünket!
Ez a nagy érték számomra, hogy itt is rátalálhatok emberekre akik hiszik és tisztelik a múltunkat és bíznak a jövőben! Ezért örülnek, hogy vannak emberek, mint most én akik felemelik a magyar zászlót a dobogón állva a győztes jogán! Ez az érzés kell nekem és kell nekik is! Ez elképesztően nagy erőt ad számomra.

Azaz oda vissza rá kell jöjjünk, hogy a mi nemzetünk nagyon sokrétű, igyekvő és erős hitű ,múltjának tisztelője minden más egyéb emberi tulajdonságai mellett.

Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, hogy ilyen vagy olyan díjon keresztül is kapcsolatba kerülhettem minél több emberrel és elmondhatom harcaimat, hogy érezze mindenki, megyünk tovább, együtt, közösen, váll- vállvetve!A csüggedést, a fáradságot el kell tolnunk magunktól, mert azt gondolom egyre inkább erősnek, kell maradnunk. Túl kell lépni a nehézségeken, fel kell emelkedni a kicsinyességeken, az önzőségeken.
A sólyomnak el lehet venni a szabadságát, de a hitét nem lehet kalitkába zárni!
A magyar zászlónak lobogni kell tovább, büszkén, töretlenül…fejezte be a Farkas a beszélgetésünket!

 

Harmadjára is „Eurázsia távlövő bajnoka” lett Mónus József

Törökország Biga városában a makedón Nagy Sándor perzsák felett aratott győzelmének csatatere körzetében rendezték a Hagyományos Íjászok VI. EURÁZSIAI bajnokságát, augusztus 7-9 között.

A Plutarkhosz által is leírt csata emlékének megfelelve lovas és talpasíjász versenyszámokat is tartottak, 20 ország csapatának részvételével. Mónus József idén már harmadszor aratott győzelmet és lett Eurázsia Bajnoka, ezúttal az 50 font erőre korlátozott távlövő íjak kategóriájában 395 métert lőtt.

Rácz Kata a juniorok között nyert ezüstérmet a török PUTA 45 méteres céllövő versenyszámában, tájékoztatott Posta Pál – a Hagyományos Íjászok Világszövetségének alelnöke.

„Én nem magamért akarok harcolni! A múlt emlékképének újbóli megélése révén a múltban harcolva, ugyan de a jelenben akarok győzni mindenki felett a magyar zászló becsületéért.” – mondta a versenyt követően Mónus József.  „Azaz számomra az "életre-halálra" harc ugyanaz, mint a múlt harcosának a saját történelmi jelenében való küzdelme a saját családjáért, társaiért, városáért, és sok másért, de mindenképp a hazájáért.
Ez a teher tehát semmi más, mint a győztes jogán elmondva: harc az elmúlt idők tiszteletéért, harc a magyarságért, hiszen magyarnak születtem. A teher tehát levetítve magamra, többek között: a győzelmemmel nyílik csak meg a kapu, hogy hírét akarom vinni a magyarság létezésének és élni akarásának!
Én ezt a kilőtt nyílvesszőimmel tudom és akarom megtenni! A győztes nyílvesszőimmel! Viszont a győzelemhez rengeteg munkán keresztül vezet az út úgy, hogy az utolsó pillanatban sem remeghet meg a kéz!”

A világrekorder kiemelte, hogy a következő állomás az Amerikai Egyesült Államok lesz augusztus 30-án, azaz irány a 907 méter fölé való lövés helyszíne.
Mónus József elárulta, hogy 4 világrekordot fog lőni úgy, hogy közben a minden idők legnagyobb kézi íjból leadott lövését is túl akarja szárnyalni ebben a lövésstílusban, a 907 évi pozsonyi csatánk örök tiszteletéért.

 


1. oldal / 16


www.honlapbolt.net
2010