III. Székelyföldi Grafikai Biennále

2014. szeptember 5. – december 20. között harmadik alkalommal is megszervezésre kerül a Grafikai Szemle, a III. Székelyföldi Grafikai Biennále. A Kovászna Megye Tanácsa, a Hargita Megye Tanácsa, illetve a Maros megyei önkormányzat által először 2010-ben, majd 2012-ben meghirdetett kíírás eddig 26 ország grafikusművészeit vonzotta be.

Az idei szervezők, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, illetve a társszervezők, Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ továbbra is három ezereurós díjat és egy kétezer eurós fődíjat osztanak ki. Mind hagyományos, mind kísérleti grafika kategóriában lehet pályázni. A négy legkiválóbb alkotást egy nemzetközi szakmai zsűri választja ki.  

Az alkotások elbírálása két lépésben történik: a digitális formában beérkezett munkák egy előzsűrizésen esnek át, melynek során kiválasztják közülük a részvételre javasolt 200 postázandó alkotást, majd ezekből egy újabb zsűrizés eredményeként a négy díjazott munkát.

A díjkiosztó gálára 2015. január 21-én kerül sor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban.

A biennáléra beválogatott alkotások az Erdélyi Művészeti Központban lesznek kiállítva.

A kiírás teljes magyar, román és angol nyelvű  szövege, a részvétel feltételei, illetve a jelentkezési űrlap letölthető a www.grafikaiszemle.ro honlapról. Ugyanitt további információk is elérhetők.

A rendezvény fővédnöke Kelemen Hunor, Románia volt kulturális minisztere.

Szinopszis

Grafikai Szemle

III. Székelyföldi Grafikai Biennále

Sepsiszentgyörgy, 2014


Gondolkodásunkat, észlelésünket, habitusainkat észrevétlenül, de igen hatásosan irányítva világunkat ma már szinte teljesen lefedi a teremtett képi jelrendszer. Egy képek által uralt világban élünk, amely ténnyel immár nem lehet nem számot vetni. Főleg a képzőművészet terén tevékenykedő, gondolkodó alkotóknak nem.

A kép e meghatározó jellegét, társadalmi szerepének változásait leginkább a sokszorosító grafika tudja tükrözni, amelynek estében a műfajok sajátos, egymást befolyásoló átalakulásai talán a legerőteljesebben érzékelhetőek. A virtuális kép megváltoztatta a sokszorosítható grafika szerepét, annak ellenére, hogy a műtárgy anyagiságához kötött nyomtatott kép sem veszített fontosságából. A képi fordulat világában a grafika is határok nélkülivé vált, a művész ma már  szabadon választja az új médiák által generált kép hordozóját. A virtuális kép viszont kinyomtatva visszatérhet a hagyományos, anyagisághoz kötött valósághoz, így a digitalizált kép is a sokszorosítható grafika eszközévé válik.

A Székelyföldi Grafikai Biennále célkitűzése egymás mellé helyezni a lokálisat az univerzálissal, és ezen keresztül  megkeresni, meghatározni a térségben, de a világ más tájain megszülető képzőművészeti törekvések helyét is a globális trendekben, úgy a  hagyományos, mint a kísérleti grafika vonatkozásában. Mindezt úgy kívánja elérni, hogy az alkotók sztereotípiáktól mentes szabadságát maximálisan tiszteletben tartja a képi formanyelv eszközének, technikájának és hordozójának megválasztása tekintetében.

 


www.honlapbolt.net
2010